Haberler

6.03.2024 09:13:11 : 2024'te platin açığı beklenenden daha derin olacak - WPIC -

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), düşük paladyum ve rodyum fiyatlarından etkilenen
madenlerin arzı kısması nedeniyle 2024 yılında global platin açığının daha önce
beklenenden daha derin olacağını bildirdi ve maden arzının daha da düşebileceğine dair
riskler olduğunu vurguladı.

 Üyeleri büyük Batılı platin üreticileri olan WPIC yayınladığı üç aylık raporda, 2024
yılında 418.000 onsluk açığın, düşük talep nedeniyle 2023 yılındaki 878.000 onstan
daha az olacağını belirtti.

 WPIC daha önce 2024 yılı için 353,000 onsluk bir açık öngörmüştü.

6.02.2024 07:55:31 : Güney Afrika platin endüstrisi maliyetleri düşürmek için çalışan sayısını 7 bin kişi azaltabilir

Güney Afrika Maden Konseyi, ülkedeki platin grubu metaller (PGM) endüstrisinin artan
maliyetler ve düşen fiyatlar karşısında yeniden yapılandırılmasının 4.000 ila 7.000 arasında
kişinin işini kaybetmesiyle sonuçlanabileceğini açıkladı.

 Konsey, küresel platin üretiminin yaklaşık %70'ine ev sahipliği yapan Güney Afrikalı
PGM madencilerinin kârlı olmayan üretimi yeniden yapılandırma ihtiyacını tartıştıklarını
söyledi.

 Maden Konseyi, büyük ölçüde otomobil üreticilerinin motorlardan kaynaklanan egzoz
emisyonlarını azaltmak için PGM kullanımına bağlı olan sektörün, dünya elektrikli araçlara
yönelirken "büyük bir belirsizlikle" karşı karşıya olduğunu vurguladı.

17.01.2024 15:11:28 : HSBC, 2024 bakır fiyat tahminini yükseltirken diğer çoğu metale aşağı yönde revize etti

HSBC, 2024 yılı fiyat tahminlerinde demir cevheri, metalurjik kömür ve bakır için
yukarı yönlü, diğer çoğu metal için ise aşağı yönde düzeltmeler yaptığını bildirdi.

 Banka, platin, rodyum, çinko ve bakırı tercih edilen metaller, demir cevheri ve kok
kömürünü ise en az tercih edilenler olarak gördüğünü ve altını nötr seviyeden en az
tercih edilenlere taşıdıklarını belirtti.

 HSBC, 2024-2027 ortalama nikel fiyat tahminlerini %1-12 oranında düşürdü ve 2028 yılı
tahminini 8,45 dolar/libre olarak belirledi.

 LME alüminyum fiyatı beklentisini 2024/2025 için 2.300 dolar/ton ve 2.400 dolar/ton
olarak sürdüren banka, 2024-2027 bakır fiyat tahminini, dönem boyunca daha düşük bir
arz bekleyişinedayanarak %1-7 oranında artırdı.

 HSBC, 2024 çinko fiyat beklentisini %3 oranında düşürerek, 1,31 dolar/libre'den 1,27
dolar/libre'ye indirdi.

17.01.2024 10:32:39 : Faiz indirimleri 2024’te kıymetli maden fiyatlarını artıracak (Troy Kıymetli Maden)

Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, ABD Merkez Bankası FED’in önderlik edeceği ve gelişmiş ülkelerle genele yayılacak faiz indirimleri ve jeopolitik risklerdeki artışın kıymetli madenlere ilgiyi artıracağına dikkat çekildi. Raporda, 2024 yılında altının ons bazında 2380 dolar seviyesi ile yeni bir rekor seviye yakalayacağı, gümüşün ise 36.60 dolar/ons seviyesine kadar çıkacağı tahmin ediliyor.
 
Kıymetli maden ticaretinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş., “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunu açıkladı. Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. “Kıymetli Madenler Beklentileri” raporları, dünya ekonomisi, merkez bankalarının para politikaları, endüstriyel arz-talep durumu, jeopolitik riskler, küresel piyasalardaki gelişmeler ve bunların kıymetli madenlere olası etkilerini ayrıntılı bir şekilde ele alıyor. Kıymetli madenlere ilişkin fiyat beklentilerinin yer alması nedeniyle yatırımcılar tarafından da merakla beklenen “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporuna göre, küresel piyasalar açısından 2024 yılına merkez bankalarının faiz indirimleri damga vuracak. Troy Kıymetli Maden raporunda, yılın ikinci yarısından itibaren FED’in başlatacağı ve genele yayılacak faiz indirimlerinin yanı sıra jeopolitik risklerdeki olası artışların etkisiyle 2024’ün; altın başta olmak üzere gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenler açısından “boğa piyasası”nın hâkim olacağı, pozitif bir yıl olacağına dikkat çekildi.
 
Altın fiyatları jeopolitik risklerle arttı
Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, küresel piyasalar açısından faiz artış ve jeopolitik risklerin ön planda olduğu bir yıl olarak tanımlanan 2023 yılına ilişkin şu değerlendirme yapıldı; “Yatırımcılar yıl boyunca FED’in maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefi ile uyguladığı sıkı para politikasının süresine ve faizleri nereye kadar yükseltileceği sorusuna cevap aradı. Ancak devam eden Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra Afrika’da yaşanan darbeler ve yılın son çeyreğinde başlayan Filistin-İsrail savaşının yayılabileceği endişesinin yarattığı riskler, enflasyon üzerinde olumsuz beklenti yarattı. Bu nedenle 2023, yatırım tercihlerinin çok dalgalandığı bir yıl oldu. Yılın son çeyreğinde artan jeopolitik riskler altının, bir kez daha güvenli liman olduğunu teyid ederek fiyatların artmasına neden oldu.” Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, Filistin-İsrail savaşının yayılabileceği endişesiyle artan ilginin 2023 yılında altın fiyatlarını 2000 dolar/ons seviyelerinin üstüne taşıdığına ve yılı dolar/ons bazında yüzde 13,12 değer artışıyla tamamladığına dikkat çekildi.
 
Kıymetli madenler 2024’te yatırımcısını memnun edebilir
Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, 2024 yılının ilk çeyreğinde ABD merkez Bankası FED ve diğer merkez bankalarının, artan jeopolitik risklerin yaratabileceği enflasyonist baskıları göz ardı edemeyeceklerini bu nedenle de faiz artışına gitmeyeceklerini ancak; tedbirli bir politika izlemelerinin beklendiği vurgulandı. Yılın ikinci çeyreğinde ise yeniden gevşek para politikalarının uygulamaya sokularak, faizleri düşürme tarafındaki ilk adımların atılacağının öngörüldüğü raporda, “Bu anlamda yılın ikinci yarısında, büyüme odaklı planların devreye girmesiyle iki veya daha fazla faiz indirimi bekliyoruz. Hem gevşek para politikaları, hem de Ukrayna-Rusya, İsrail-Filistin savaşının uzaması ve yayılma endişesinin artırdığı jeopolitik risklerle ikili desteği arkasına alan kıymetli madenlerin yatırımcıları çekeceğini ve boğa piyasasına gireceğini öngörüyoruz” denildi.
 
Faiz indirimleri ve jeopolitik riskler “altın”a ilgiyi artıracak
Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, 2024 yılının ikinci yarısında merkez bankalarının yapacağı faiz indirimleri, artan jeopolitik risklerle güvenli liman arayışı yatırımcıların tercihlerini, “altın”dan yana koyacakları bir yıl olacağı vurgulandı. Rezerv para olarak doların zayıflayacağı beklentisi ve merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme isteğinin de altına olan talebi artıracağına dikkat çekilen raporda, “Ayrıca dünyanın en büyük altın tüketicisi Çin ve ikincisi olan Hindistan’da beklenen ekonomik büyümeye bağlı olarak artacak tüketim talebinin de fiyatları yukarı yönlü etkilemesini bekliyoruz. Bu beklentiler, 2024 yılında ons bazında altını 2380 dolar ile yeni bir rekor seviyeye taşıyabilir. Altının 2024 yılını ise ons bazında 2190 dolar seviyelerinde kapatacağını tahmin ediyoruz. Diğer yandan Çin ve Hindistan’ın dönüşüm ve yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması çalışmalarının ithalat talebini ve fiyatları baskılayacağı düşünülse de, bu etkilerin uzun vadede fiyatlara yansıyacağını hesapladığımızdan 2024 yılı tahminlerimize dâhil etmedik” değerlendirmesine yer verildi.
 
Gümüş yatırımcıları 2021-2023 dönemi kayıplarını telafi edecek
Altın fiyatlarının geçen yılın son çeyreğindeki yükseliş performansı yatırımcısını mutlu ederken gümüş önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da yatırımcılarına hayal kırıklığı yaratmaya devam etti. “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, 2023 yılına 23.93 dolar/ons seviyelerinden başlayan gümüşün yılı yüzde 0,05 oranında değer kaybıyla 23.79 dolar/ons seviyesinden kapattığı hatırlatıldı. Faiz indirimlerinin yanı sıra altına göre ucuz kalması ve elektrikli otomobil talebindeki artışın, gümüş fiyatlarını artıracağına dikkat çekilen raporda, “2021-2023 döneminde hayal kırıklığına uğrayan gümüş yatırımcıları, 2024 yılında kayıplarını kazanca dönüştürecekler. Faiz indirimlerinin yanı sıra altına göre ucuz kalması ve elektrikli otomobil talebindeki artış fiyatları yukarı yönde destekleyecek. Gümüşün ons bazında 2024 yılı kapanış fiyatının 36 dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz.” denildi.
 
Platin grubu kıymetli madenlerin toparlanma yılı olacak
Geçen yıl merkez bankalarının sıkı para politikaları nedeniyle küresel büyümenin yavaşlaması ve elektrikli otomobil piyasasındaki beklentileri aşan büyüme, platin ve paladyum talebini yavaşlattığına dikkat çekilen “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda bu gelişmelerin, platin grubu kıymetli madenlerin fiyatlarında düşüşlere neden olduğu hatırlatıldı. Raporda, “2023 yılına 1071.50 dolar/ons seviyesinde başlayan platin yılı yüzde 7,40 kayıpla 992.13 dolar/ons seviyesinde tamamladı. 2023 yılana 1794.90 dolar/ons seviyesinde başlayan paladyum, yüzde 38,69 oranında değer kaybederek yılı 1100.42 dolar/ons seviyesinde kapattı” denildi.
2023 yılını kayıplarla kapatan platin grubu kıymetli madenler açısından 2024, fiyatların arttığı, toparlanma yılı olacak. Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. “Kıymetli Madenler 2024 Yılı Beklentileri” raporunda, dünyanın en büyük platin üreticisi Güney Afrika’nın enerji sorununun maden üretiminde aksamalara neden olacağı beklentisi, hidrojen enerjisine yönelik yatırımların yanı sıra zayıf dolar ve yüksek paladyum fiyatları nedeniyle talebin platine kaymasının fiyatlarda artışa neden olacağı belirtildi. Raporda, platin fiyatlarının artacağı ve 2024 yılsonu kapanış fiyatının ons bazında 1230 dolar olacağı tahmin ediliyor.
 
Raporda, paladyumun en büyük üreticilerinden biri olan Rusya’nın Ukrayna ile savaşı, yaptırımları, buna bağlı olarak tedarik tarafında yaşanan zorluklar ve Güney Afrika’daki enerji kaynaklı sorunların maden üretimini yavaşlatacağı beklentilerinin paladyum fiyatlarının artmasına neden olacak faktörler olarak sıralandı. Paladyum üretiminin yaklaşık yüzde 81’inin otomotiv sektöründe kullanıldığına dikkat çekilen raporda paladyuma ilişkin şu beklentilere yer verildi: , “Elektrikli otomobil üretiminin beklentilerin üstüne çıkması ve sektörel fiziki alım tercihlerinin platine ve diğer alternatiflere kayması, talebi ve fiyatları aşağı yönde etkileyecek. Stoklarda ve geri dönüşümden elde edilen paladyum miktarının düşmeye devam etmesi ise bu baskıyı azaltacak. Bu durum paladyumu, spekülatif fiyat hareketlerine maruz bırakabilir. Ancak fiyatlardaki köpüğün büyük bir kısmının atılmış olmasının daha yüksek fiyatlar için alan açtığını da göz önünde bulundurarak 2024 yılı sonu itibariyle paladyum kapanış fiyatının 1600 dolar/ons dan gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”

 Troy Kıymetlı Maden Tıc. A.Ş
 www.goldtakas.com www.troypm.com

enlerin ve bunlardan mamul ürünlerin alım-satımını, ticareti, ithali ve ihracı, fiziki teslimi, fiziki transferi, fiziki kabulü, ayar ve rafine edilmesi faaliyetlerini TPK 32 Sayılı Karar gereğince; kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına aracılık amacıyla, yurtiçi ve yurtdışında yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek Borsa İstanbul'a entegre online fiziki altın ve gümüş piyasası platformu Goldtakas'ın sahibidir.

En DüşükEn Yüksek2024 Kapanış
EURO/USD1.0701.1901.147
ALTIN ($/ons)1970.002380.002190.00
GÜMÜŞ ($/ons)22.0036.6031.50
PLATİN ($/ons)880.001420.001230.00
PALADYUM($/ons)900.001820.001600.00

15.12.2023 11:36:16 : Commerzbank, 2024 yılı için metal ve enerji piyasalarında genel olarak olumlu bir tablo çizdi

Commerzbank'ın tahminleri, 2024 yılında metal ve enerji piyasalarında genel olarak pozitif bir görünüm sunuyor.

 Alman finans devi Commerzbank, 2024 yılına ilişkin şu tahmirnde bulundu:

 Bakır fiyatlarının önümüzdeki yıl boyunca yükselerek yıl sonunda 9.200 USD/ton seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor.

 Nikel fiyatlarının önümüzdeki aylarda toparlanarak 2024 sonunda 20.000 USD/ton civarında işlem görmesini bekliyor.

 Alüminyum fiyatlarının 2024 sonunda 2.800 USD/ton seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyor.

 Çinko fiyatları için de 2024 sonunda 2.700 USD/ton seviyesini öngörüyor.

 Commerzbank, platin ve paladyum fiyatlarının 2024 sonunda sırasıyla 1.200 USD/ons ve 1.200 USD/ons seviyesine ulaşabileceğini tahmin ediyor. Paladyum fiyatları için daha önceki keskin düşüşün abartılı olduğunu ve toparlanma bekleniyor.

 Gümüş fiyatlarının 2024 sonunda 30 USD/ons seviyesine ulaşması, altın/gümüş oranını 72'ye düşürebilir.

 Commerzbank, WTI petrol fiyatlarının 2024'ün ilk çeyreğinde 75 USD/varil, ikinci yarısında ise 85 USD/varil seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

 Banka, Brent ham petrol fiyatlarının 2024'ün ikinci yarısında 90 USD/varil seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor. Artan talep ve arz açığının bu yükselişe katkıda bulunması bekleniyor.

 OPEC+ üretim kesintilerinin 2024 başında zayıflayan talebe rağmen petrol piyasasını dengede tutması bekleniyor.

21.11.2023 09:43:10 : WPIC: Platin piyasasında 2024 yılında daha küçük bir açık oluşacak

Üyeleri arasında büyük Batılı platin üreticilerinin de bulunduğu Dünya Platin Yatırım Konseyi
(WPIC), platinin 2023'teki rekor arz açığının ardından 2024'te daha düşük bir arz açığı
kaydedeceğini belirtti.

 WPIC'nin üç aylık raporunda, araç egzoz sistemlerinden kaynaklanan zararlı emisyonları azaltmak
için katalitik konvertörlerde kullanılan platine olan talebin, cam yapımı ve kimya sektörlerindeki
tüketimin azalması nedeniyle 2024 yılında %6 düşerek 7,7 milyon onsa gerilemesinin beklendiği
belirtildi.

 Bununla birlikte, otomobil sektöründen gelen talebin 2024 yılında üst üste dördüncü kez artması
bekleniyor. Daha sıkı emisyon düzenlemeleri, daha yüksek mücevher tüketimi ve otomobil
üreticilerinin paladyum ikamesini genişletmesi daha ucuz platin için talebi daha da destekleyecek.

 Arzın ise Güney Afrika'daki yüksek üretim nedeniyle %3 artarak 7,3 milyon onsa yükselmesi
bekleniyor, ancak platin grubu metallerin fiyatında bu yıl yaşanan düşüşün ardından hem madenlerden
çıkarılan hem de geri dönüştürülen arz için aşağı yönlü riskler devam ediyor.

 WPIC, bu yılki 1,07 milyon onsluk rekor açığa kıyasla 2024 yılında piyasanın 353.000 ons arz
açığı yaşayacağını belirtti ve platin piyasasının şu anda art arda açıklarla karşı karşıya
olduğunu ekledi.

14.11.2023 14:47:24 : Commerzbank, değerli metallerle ilgili 2024 sonu tahminlerini güncelledi

Commerzbank, 2024 yıl sonu değerli metal fiyatlarına dair öngörülerini gözden geçirdi.

 Alman bankası, altın, gümüş, platin, ve paladyum gibi önemli metaller için yeni
beklentiler ortaya koydu.

 Commerzbank, gelecek yılın ikinci çeyreğinden itibaren altın fiyatlarında belirgin bir
yükseliş beklediğini açıkladı. Banka, 2024 yılı sonunda altının ons başına 2,100 dolarlık
yeni bir rekor seviyeye ulaşmasını öngörüyor.

 Gümüş için ise Commerzbank, 2024 yılı sonu fiyat tahminini 30 dolar/ons olan önceki
beklentisinin altında, ons başına 29 dolar olarak revize etti.

 Commerzbank, platin için 1,200 dolar/ons seviyesinde bir hedef belirledi. Bu rakam,
bankanın önceki tahmininden 100 dolar daha düşük. Ayrıca, paladyum için 2024 yılı sonu
fiyat beklentisini de ons başına 1,300 dolara revize etti. Daha önceki tahmin, 1,400
dolar olarak açıklanmıştı.

 Commerzbank ayrıca, brent petrolü için 2024 yılı sonu tahminini koruyarak, varil
başına 90 dolar seviyesini öngörmeye devam ediyor.

23.10.2023 15:23:16 : Nornickel'in nikel üretimi arttı, paladyum üretimi düştü

Dünyanın en büyük paladyum üreticisi ve önemli bir yüksek dereceli nikel üreticisi
olan Rus Nornickel, üçüncü çeyrekte nikel üretiminin 53.945 ton ile bir önceki
çeyreğe göre %21 daha yüksek olarak gerçekleştiğini belirtti.

 Ocak-Eylül döneminde nikel üretimi 145.271 ton ile yıllık bazda %9 düşüş gösterdi.
Bu dönemde paladyum ve platin üretimi sırasıyla %1 ve %7 artışla 2.15 milyon ons
ve 528.000 onsa yükseldi.

 Paladyum üretimi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %13 azalarak 0,66
milyon troy onsa geriledi.

28.07.2023 10:52:15 : Global ekonomiye ilişkin kaygılar 2024 yılı platin ve paladyum tahminlerini aşağı çekiyor

Reuters'in yaptığı bir ankete göre, analistler ve işlemciler, global
ekonomik yavaşlamayla ilgili endişelerin talebi azaltması nedeniyle
2024 için platin ve paladyum fiyat tahminlerini düşürdüler.

 İki kardeş metal, emisyonları azaltmak için otomobil üreticileri
tarafından kullanılıyor. Platin ayrıca diğer endüstrilerde, kuyumculukta
ve yatırım için kullanılıyor.

 27 analist ve traderın katıldığı bir anketten elde edilen medyan tahminler,
platin için 2024'te ortalama 1.100 dolar/onsidi.

 Ankette, paladyum için 2024'te ons başına ortalama fiyatların bir önceki
1.368,75 dolar olacağı tahmin ediliyor.

 Arz-talep tahminlerini sunan üç analist de platin piyasasının bu yıl ve
2024'te açık vermesini bekliyor. Ayrıca paladyumun 2023'te açık vereceği
konusunda hemfikirler, ancak analistlerden ikisi 2024'te fazla vermesini bekliyor.

7.07.2023 07:15:33 : BoFA, platin fiyat tahminini 2023 için 1.186 dolar/ons'tan 1.068 dolar/ons'a indirdi

15.05.2023 14:37:25 : Dünya Platin Yatırım Konseyi, platin için 2023 açık tahminini rekor seviyeye çıkardı

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), yatırımcıların metalin arzının azalacağına dair
beklentileriyükselirken platin için 2023 tahmin açığını rekor seviyeye çıkardı.

 WPIC yayınladığı üç aylık raporunda, platin tüketiminin 2023'te arzı 983.000 ons
geride bırakacağını öngördü. Bu, 1970'lere kadar giden rekorlardaki en büyük piyasa
açığı olacak ve konseyin Mart ayında öngördüğü 556.000 onsluk açığı aşacak.

1.03.2023 10:39:42 : Troy Kıymetli Maden: 2023 kıymetli madenler için pozitif bir yıl olacak

Troy Kıymetli Maden tarafından hazırlanan "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunda, küresel anlamda merkez bankalarının faiz artırımlarının hız kesmesi, doların alım gücünün ve küresel risk iştahındaki zayıflamanın; altın, gümüş gibi kıymetli madenlere ilginin artmasını sağlayacağına dikkat çekildi. Raporda, 2023 yılında altının ons bazında 2000 doları aşarak yeni bir rekor seviye yakalaması, gümüşün ise 35 dolar/ons seviyesine kadar çıkması tahmin ediliyor.
 
Kıymetli maden ticaretinde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş, "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunu açıkladı. Yatırımcıların "güvenli liman" olarak kabul ettikleri altının geçen yıl bu rolünü gerçekleştiremediği ve yılı kayıpla tamamladığının belirtildiği raporda, altının bu yıl ons bazında 2000 doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkmasının beklendiği vurgulanıyor. Troy Kıymetli Maden raporunda, 2023'ün altının yanı sıra gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri anlamında pozitif bir yıl olacağına dikkat çekildi.
 
Altın rekor seviyeleri deneyecek
Troy Kıymetli Maden "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunda, geçen yıl başta FED olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarının baskılanmasına neden olduğu belirtildi. Raporda, "geçen yıl altın açısından oldukça hareketli sayılacak bir yıl oldu, ancak net bir şekilde yön tayin edemedi. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının yarattığı etkiyle 2.070 dolar/ons seviyesine kadar çıkan altın fiyatları, yılı başladığı seviyenin bir miktar altında 1.824 dolar/ons seviyesinde tamamlayabildi" değerlendirmesine yer verildi.
 
2023'ün faiz artırımlarının hızının yavaşlayacağı, enflasyonun daha da kontrol altına alınacağı bir yıl olacağının beklendiğine dikkat çekilen raporda, "Faiz artırım hızında yavaşlama olmasının yanı sıra 2023 küresel risk algısının da azaldığı bir yıl olacak. Ayrıca pandeminin etkilerinin tamamen ortadan kalktığı özellikle Çin'in de diğer ülkelerle uyumlu olarak kısıtlamaları kaldırdığı bir yıl olacak" analizine yer verildi. Raporda, bu beklentiler ışığında bu yıl altını güçlendirecek ana unsurun doların alım gücündeki zayıflık olduğunun altı çizildi. Doların alım gücünün zayıflığının yanı sıra FED'in izlediği şahin politikaları gevşetmesi, faiz artırımının hız kesmesi ve küresel risk iştahının durumunda altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine dikkat çekilen raporda, altının bu yıl ons bazında yeniden 2000 doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.
 
Gümüşte 35 dolar/ons seviyesi bekleniyor
Troy Kıymetli Maden "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunda, geçen yılı artıda kapatan ve bu yıla 23,96 dolar/ons seviyesinde başlayan gümüşe olan fiziki talebin arttığına dikkat çekildi. Artan taleple stokların azalmasının bağlı olarak 2023 yılında gümüş fiyatlarının artacağı belirtilen raporda, "Elektrikli araçlardan, 5G teknolojisine, güneş enerjisinden birçok yeni teknolojiye kadar kullanım alanı artan beyaz maden, artan talep karşısında zayıflayan arz yapısıyla dikkat çekiyor. COMEX ve LBMA kasalarından gümüş çekimlerinin arttığı gözlemlenirken önümüzdeki günlerde stoklardaki bu azalışın gümüş fiyatlarına yansımasını bekliyoruz" değerlendirmesi yapıldı. Raporda, bu koşullarda bu yıl gümüşün yeniden 35 dolar/ons seviyesine kadar çıkmasını beklendiği vurgulandı.
 
 
Yeşil enerji yatırımlarıyla platine ilgi artacak
Troy Kıymetli Maden "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunda, geçen yıl arz tarafındaki kaygıların etkisiyle yatırımcılarına en fazla getiri sağlayan kıymetli maden olan platine, bu yılda benzer nedenlerle ilginin devam edeceğinin beklendiği belirtiliyor. Raporda, " Özellikle yeşil enerji konusunda, ülkelerin yatırımlarının platin kullanımını artırması beklenirken, hidrojen enerjisi yatırımları da platine ivme kazandıracak önemli unsurlardan biri olacak. Diğer taraftan Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesi dolayısıyla paladyumun arzına dair yaşanacak sorunlar, platini muadil olarak kullanılmaya itiyor. 2023 yılında platinin 1200 dolar/ons seviyesine yükselmesini bekliyoruz" denildi.
 
Paladyum toparlanan otomotiv endüstrisinden destek bulacak
Raporda, paladyumun ise Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla 3019 dolar/ons ile rekor seviyelere çıkan platinin bu seviyelerde tutunamadığı ve resesyon beklentilerinin de etkisiyle yılı en fazla değer kaybeden kıymetli maden olarak tamamladığının hatırlatıldı. Troy Kıymetli Maden "Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri" raporunda," Paladyumun yüzde 80'i otomotiv endüstrisi tarafından kullanılıyor. 2023 yılının ortasına doğru toparlanması beklenen otomobil endüstrisiyle birlikte paladyum fiyatları da ivmelenecektir. Bu nedenle paladyumun Rusya karşı uygulanan metal yaptırımlarına rağmen bu yıl, 2000 dolar/ons seviyesinin üzerine yenide çıkacağını öngörüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.
 
TROY KIYMETLİ MADENLER, 2023 YILI KIYMETLİ MADENLER FİYAT TAHMİN (dolar/ons)
 
2023 En Düşük En Yüksek Yıl Sonu
ALTIN ($/ons) 1760 2217 2055
GÜMÜŞ ($/ons) 19,00 34,56 29,28
PLATİN ($/ons) 850 1417 1243
PALADYUM($/ons) 1300 2578 2203
 
TROY KIYMETLİ MADEN TİCARET A.Ş. HAKKINDA: Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş. Hazine ve Maliye Bakanlığı izni ile kurulmuş, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyesi olan bir aracı kurum ve bir ticaret firmasıdır. Başta altın olmak üzere gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin ve bunlardan mamül ürünlerin alım-satımını, ticareti, ithali ve ihracı, fiziki teslimi, fiziki transferi, fiziki kabulü, ayar ve rafine edilmesi faaliyetlerini TPK 32 Sayılı Karar gereğince; kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına aracılık amacıyla, yurtiçi ve yurtdışında yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek Borsa İstanbul'a entegre online fiziki altın ve gümüş piyasası platformu Goldtakas'ın sahibidir.

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

3.02.2023 18:17:04 : Impala Platinum, rafine metal üretiminin yıllık % 9 düştüğünü bildirdi

Impala Platinum, rafine platin metal grubu (PGM) üretiminin, 2022'nin ikinci yarısında elektrik kesintileri ve fırının yeniden inşasının haddehane operasyonlarını vurması nedeniyle yıllık %9 düştüğünü açıkladı.
 
 Impala, devlete ait elektrik kuruluşu Eskom tarafından uygulanan elektrik kesintilerini gerekçe göstererek, toplam rafine üretiminin yaklaşık %3'ünü kaybettiğini bildirdi.

 Geçen yılın aynı döneminde 1.617 milyon ons olan Impala'nın rafine üretimi altı aylık dönemde 1.476 milyon onsa geriledi.

20.01.2023 08:02:24 : Uzmanlar, paladyum ‘ayı’ trendinde kalırken platin rallisinin süreceğini tahmin ediyorlar - ekonomim.com

ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Endüstriyel kullanımlarından dolayı özel metaller olarak adlandırılan platin ve paladyumun yolları ayrışıyor. Platinin arz-talep dengesindeki bozulmayla 2023’te sürücü koltuğuna oturacağı ve paladyumu dikiz aynasından seyredeceği yorumları yapılıyor. Ancak kısa vadede platin fiyatında geri çekilmelere karşı uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Platin 10 ayın zirvesinde
Platin vadeli işlemleri bu ay kazançlarını on ayın en yüksek seviyesi olan ons başına 1.060 dolara kadar çıkardı. Fiyatlar son 3 ayda 160 dolar civarında arttı. Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne göre, 2022’de fazla veren platin piyasasının 2023'te yaklaşık 303.000 ons açık vermesi bekleniyor. Arzın ise yalnızca yüzde 2 artacağı tahmin edilirken, özellikle Çin'in otomobil ve mücevher tüketiminin artmasıyla talep artışının yüzde 19 olacağı öngörülüyor.

Paladyum birkaç adım geriye düştü
Paladyum ise platinin birkaç adım gerisine düştü. Kıymetli metalin fiyatı yılbaşına göre yüzde 3 civarında gerileyerek 1.750 bandında hareket ediyor. Son 3 ayda fiyat 240 dolar dolayında gerilemiş vaziyette. Uzmanlar, paladyum ayı modunda kalırken platin rallisinin süreceğini tahmin ediyorlar. Platinin, paladyuma göre düşük fiyatı ve erişimin daha kolay olması özellikle otomotiv sektöründe katalizör olarak platin talebini güçlendiriyor.

Otomotivci platine kayıyor
Geleneksel olarak, benzinle çalışan arabalarda emisyon temizleyici olarak paladyum kullanılırken, dizel motorlarda platin yüklü katalitik konvertörler kullanılıyor. Ancak platin düşük fiyatıyla son yıllarda, özellikle paladyumun Mart 2022'de 3 bin doları aşarak rekor seviyeye ulaşmasının ardından benzinli otomotiv sektörünün de gönlünü kazandı. Anglo American Platinum (Amplats) finans direktörü Craig Miller, önümüzdeki beş yıl içinde bir milyon onsa kadar paladyumun platinle yer değiştirilebileceğini tahmin ediyor. Zira paladyum için platin ikamesinin 2022'de 340 bin onsa ulaştığı ve bu yıl 500 bin onsun biraz üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/platin-paladyumu-dikiz-aynasindan-seyredecek-haberi-680298

16.12.2022 13:49:00 : Commerzbank, 2023'ün sonuna kadar paladyum fiyatının 2.100 dolar/ons'a çıkacağını tahmin ediyor

16.12.2022 13:47:26 : Commerzbank: Platin, gelecek yılın sonunda 1.150 doları görebilir

16.12.2022 13:47:04 : Commerzbank: Platin, gelecek yılın ortasında 1.050 dolardan işlem görebilir

22.11.2022 07:44:55 : WPIC, 2023'te platin açığı bekliyor

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), bu yıl büyük bir fazladan sonra 2023 yılında araç egzozlarında, sanayide ve mücevheratta kullanılan madende bir açık beklediğini bildirdi.

 WPIC, otomobil üreticileri tarafından kullanımın artacağını ve yatırımcıların net satıcılardan net alıcılara geçeceğini ve talebin 2023'te %19 artarak 2020'den bu yana en çok 7.77 milyon onsa çıkacağını belirtti.

 Danışman Metals Focus'un verilerini kullanan WPIC, önde gelen üreticilerden Güney Afrika'daki madenlerdeki elektrik kesintileri ve bakımın bu arada arzı kısıtlayarak gelecek yıl 303.000 ons açık yaratacağını kaydetti.

 WPIC ayrıca, pazarın bu yıl, Eylül ayındaki son üç aylık raporunda beklediği 974.000 ons fazladan daha az, 804.000 ons fazla arz olacağını aktardı.

3.10.2022 13:25:20 : HİNDİSTAN'DA PLATİN İTHALATININ EYLÜL AYINDA REKOR KIRARAK 27 TONA YÜKSELMESİ BEKLENİYOR (ÖNCEKİ:1.14 TRLYN) -KAYNAKLAR

9.09.2022 08:19:01 : Dünyanın üç büyük platin pazarı hareketlendi - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Platinum Guild International (PGI), en son Platinum Jewellery Business Review başlıklı raporunda, pandeminin devam eden etkilerine ve artan enflasyona rağmen Hindistan, Japonya ve ABD’deki platin mücevher satışlarında 2022'nin ikinci çeyreğinde iyileşmeye devam ettiğini bildirdi. PGI satışlardaki artışın kısmen, pandemi sonrası satışları destekleyen yeni pazarlama programıyla tetiklendiğini söyledi.

¦ ABD'de, PGI'nin perakende ortakları, 2022'ye başarılı bir başlangıç yaptıktan sonra, artan enflasyonun ve Rusya-Ukrayna çatışmasının yol açtığı küresel tedarik zinciri sorunlarının üstesinden gelerek çift haneli satış bildirdi.

¦ Hindistan'ın mücevher ve mücevher endüstrisi, Gudi Padwa ve Akshaya Tritiya festivallerini ve yaz düğün sezonunun başlangıcını 2022'nin ikinci çeyreğinde güçlü bir ivme kazandı. PGI'nin stratejik ortakları, bir yıl öncesine göre 2-3 kat artış ve 2019'un aynı çeyreğine göre yüzde 110 büyüme açıkladı.

¦ Japon tüketiciler, COVID-19 kısıtlamalarının sona ermesinin Altın Hafta ulusal tatiline denk gelmesi nedeniyle ikinci çeyrekte mücevher satın almak için mağazalara dönüş yaptı. Japon platin mücevher satışlarının yıllık bazda yüzde 9,8 arttığı belirtildi.

Çin pazarında satış performansı düştü
Çin'de ise büyük şehirleri mart ayının sonundan bu yana kısıtlamalarla karşı karşıya. Mücevher piyasası Mayıs ayına göre kademeli bir toparlanma yaşasa da ikinci çeyrekte satışlar hala baskı altındaydı. PGI'nın perakende iş ortakları, satışlarda yıllık bazda düşüş bildirdi.

https://www.dunya.com/emtia/dunyanin-uc-buyuk-platin-pazari-hareketlendi-haberi-668436

5.08.2022 08:38:44 : Özbek maden devi platin grubu metalleri üretecek - Dünya

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; Özbek Almalık Madencilik ve Metalurji Fabrikası (AMMC) platin grubu metallerin endüstriyel ölçekte üretimine başlamayı planlıyor. Şirketin üst düzey yöneticilerinden Umida Karshibaeva, basına yaptığı açıklamada, "Şu anda, AMMC bakır eritme tesisinde bir paladyum tozu üretim sahası faaliyet gösteriyor. İlerleyen dönemde burada donanımın güçlendirilmesi ve "platin grubu metal üretimi bölümü" haline getirilmesi planlanıyor. Üretimi planlanan bu metal grubu içinde paladyum, platin, rodyum, rutenyum, osmiyum ve iridyum yer alıyor "dedi. Açıklamaya göre, bu metallerin cevherlerinin nasıl işleneceğine yönelik analizeler devam ediyor. Karshibaeva ayrıca, AMMC uzmanlarının altın elektrolizinin teknolojik çözümlerinden platin elde etmek için bir teknoloji geliştirdiklerini de belirtti. Platin ve paladyum üretiminin yılda 100 ton civarında olması planlanıyor." Ülkede platin grubu metal kaynakları arasında Taşkent ve Namangan bölgelerinde bulunan Çadak maden idaresi'nin Pirmirab madeni ve Angren maden idaresi'nin Kuchbulak madeni bulunuyor.

17.06.2022 07:56:00 : Çin’deki kısıtlamalar ve Fed’in faiz artışları endüstriyel değerli metallere yönelik iştahı azalttı - Dünya

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre; Değerli metal fiyatlarında yaşanan geri çekilme bu hafta da sürüyor. Yüksek petrol fiyatları ve merkez bankalarının faiz artışlarının yarattığı ekonomik yavaşlama riski paladyum, platin ve rodyum gibi endüstriyel metal fiyatlarında ‘daha fazla düşüş yaşanır mı?’ sorularına neden oluyor. Özellikle ABD ve Avrupa gibi platin ve paladyum pazarlarındaki ekonomik durgunluğun, platin grubu (PGM) metalleri resesyona sokabileceği belirtiliyor.

Paladyum vadeli işlemleri bu hafta yaklaşık 5 ayın en düşük seviyesi olan ons başına yaklaşık 1.800 dolara geriledi ve mart ayında altının neredeyse iki katı olan fiyatlar, bu hafta bir ara altın fiyatlarının altına indi. Sonrasında fiyatlar 1.860 dolara kadar toparlandı ancak mart ayında test edilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.480 doların yüzde 35 altında.

Platin fiyatları ise ons başına 950 dolarla 6 haftanın en düşük seviyesine indi ve martta gördüğü yılın en yüksek seviyesi 1.153 dolardan neredeyse yüzde 20 geri çekildi.

Rodyum fiyatları geçen yılın ekim ayından bu yana görülmeyen bir seviye ons başına 14.000 doların altına indi.

Çin’deki kısıtlamalar ve Fed talebi baskıladı
PGM metallerindeki düşüş birçok sebeple açıklanıyor. Özellikle Çin’de yeniden baş gösteren COVID vakaları otomotiv üretimini sekteye uğratırken platin ve paladyum talebini de sekteye uğratıyor. Güçlü dolar endeksi ve yüksek ABD Hazine tahvil getirisi de değerli metal fiyatlarını baskı altında tutuyor. Fed’in faiz artırımlarının ekonomi üzerinde yarattığı aşağı yönlü riskler özellikle endüstriyel kullanıma sahip platin, paladyum gibi değerli metallere yönelik iştahı azaltıyor. ABD dolar endeksinin son yirmi yılın zirvesine yakın seyretmesi değerli metal fiyatlarında keskin düşüşlere sebep oluyor. Ayrıca ABD 2 yıllık Hazine tahvil getirileri son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,3 seviyelerine çıktı. 2 ve 10 yıllık tahvil getiri oranlarında getiri eğrileri neredeyse tersine döndü.

Petrolün körüklediği enflasyon PGM için risk
PGM talebinin ABD ve Avrupa'da ekonomilerinin hız kesmesi nedeniyle risk altında olduğu uyarısı yapılıyor. Kuzey Amerika ve Avrupa küresel platin ve paladyum talebinin sırasıyla 24'ünü ve rodyum talebinin yüzde 41'ini temsil oluşturuyor. Değer metal işlemcisi ve analiz şirketi Hereaus Precious Metals, daha yavaş ekonomik büyümenin, söz konusu oranların gerilemesine neden olabileceği uyarısı yapıyor ve petrol fiyatlarındaki ani yükselişlerin körüklediği enflasyonla mücadelenin PGM için risk oluşturduğunu söylüyor.

1970'lerden itibaren petrol fiyatlarındaki artışları resesyonların takip ettiği görülüyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve ABD 10 yıllıklarının getirisinin 2 yıllık tahvilin altına düştüğü dönemleri genellikle resesyon takip ediyor. Hereaus, bu modelin 1970'lerin sonlarından bu yana her ABD durgunluğunun öncüsü olduğunu söylüyor ve genellikle büyümenin tersine dönmesinden 18-24 ay önce meydana geldiğine dikkat çekiyor.

https://www.dunya.com/emtia/beyaz-metallerde-resesyon-riski-haberi-661189

9.05.2022 08:48:09 : İngiltere, yeni yaptırımlarda Rus platin, paladyumu üzerindeki tarifeleri artıracak

İngiltere Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş makinesini daha da zayıflatmayı amaçladığını söylediği 1,7 milyar pound (2,10 milyar dolar) ticareti hedefleyen yeni bir yaptırım paketinde Rusya ve Belarus'dan platin ve paladyum ithalatına uygulanan tarifeleri artıracağını duyurdu.

 İngiltere, bir dizi ürüne yönelik ithalat tarifelerinin %35 artırılacağını ve Rusya'ya toplam 250 milyon sterlin (310 milyon dolar) değerinde kimyasallar, plastikler, kauçuk ve makineler gibi malların ihracatını da yasaklayacağını söyledi.

 İngiltere hükümetinin zamanı geldiğinde yeni yaptırımlar için yasa çıkaracağı belirtildi.

29.04.2022 16:43:03 : ÇİN'DE ALTIN ÜRETİMİ 1.ÇEYREKTE YILLIK %9.2 ARTARAK 107.4 TON - MIIT

8.04.2022 15:18:31 : Londra Platin ve Paladyum Piyasası, Rus rafinerilerini koşullara uygun teslimat listesinden çıkardığını bildirdi

Londra Platin ve Paladyum Piyasası, Rus rafinerilerini koşullara uygun teslimat listesinden çıkardığını bildirdi.

4.04.2022 14:01:36 : Tharisa, iki yıl içinde Zimbabve'de platin üretimine başlamayı planlıyor

Güney Afrika'da Pouroulis ailesi tarafından işletilen Güney Afrikalı madenci Tharisa Plc, Karo madeninde kontrol hissesini satın aldıktan sonra 24 ay içinde Zimbabwe'de platin üretmeye başlamayı planlıyor.

 Zimbabwe, dünyanın en büyük üçüncü platin grubu metal rezervine sahip olsa da, siyasi istikrarsızlık, ekonomik çöküş ve önceki yerel mülkiyet kuralları kalkınmayı engelledi.

 Impala Platinum Holdings Ltd., Anglo American Platinum Ltd. ve Sibanye Stillwater Ltd. de ülkede faaliyet gösteriyor.

 Tharisa CEO'su Phoevos Pouroulis bir röportajda, açık ocak madeninin ilk 250 milyon dolarlık aşaması için altyapı çalışmalarının bu yıl içinde başlayacağını açıkladı.

 Zimbabve'nin başkenti Harare'nin 120 kilometre (75 mil) batısındaki operasyon, ilk aşamasında 150.000 ons PGM üretecek ve 20 yıllık bir ömre sahip olacak.

Pouroulis, "Geliştirmeyi başlattık. Daha fazla genişleme potansiyeli var." dedi.

30.12.2021 14:04:55 : Platin ve Paladyum – 2022 yılı genel görünümü (Yatirimim.com)

2021 yılında değerli metalleri sektör performansı beklentilerin altında kaldı. Platin grubu metallerinden paladyum değerli metalleri arasında performansı en düşük olan varlık oldu.
Ons paladyum fiyatları 2000 $ altında işlem görürken (1987 $), değerli metal yılı %19 seviyesinde değer kaybıyla kapatmak üzere. Analistler salgından kaynaklı tedarik sorunları, özellikle mikroçip tedarik sorunları araç üretimini önemli ölçüde azaltmış olduğundan platin grubu metallerinin (paladyum, platin …) çok zorluk çektiğini belirtiyorlar.
2022 yılına girerken, küresel arz zinciri toparlanırken analistler arasında platin ve paladyum metallerinin daha dengeli bir performans göstereceğine dair iyimser bir hava var. Ayrıca platin grubu metal fiyatlarının iyi bir alım seviyesinde olduğunu aktarıyorlar.
Ekonomistler platin ve paladyum fiyatlarının otomotiv sektöründe beklenen büyük ölçekli toparlanmadan yararlanabilmek için ideal satın alım noktaları olduğunu düşünüyorlar.
Platin ve paladyum metalleri dizel ve benzinli motorlardaki emisyonları azaltan aynı zamanda otomotiv sektöründe otokatalizör çeviricilerde kritik bileşen olarak kullanılan münhasır endüstriyel metallerdir. Otomotiv sektöründeki bu yılki üretim sayıları her ne kadar 2019 yılı üretim sayılarından daha aşağıda gerçekleşmiş olsa da birçok piyasa analisti en kötü seviyedeki arz sorunlarının çözülüyor olduğunu belirtiyor. Genel kanı otomotiv sektörünün, araç üretimlerinin 2022 yılı içerisinde toparlanacağı yönünde. Bu değerlendirme kesinlikle platin grubu metallerinin değerinin yükseleceğine dair bir veri içeriyor.
Analistler 2022 yılında paladyum otokatalizör talebinin %8 artışla 8,6 milyon ons seviyesine çıkacağını tahmin ediyorlar. Bu rakam salgın önce, 2019’da 8,8 milyon ons seviyesindeydi.
Genel olarak tüm sektörlerde, ama özellikle otomotiv sektöründe kademeli iyileşme ve toparlanma yaşanacağından paladyum fiyatının şu anki düşük seviyelerinden ons başına 2170 $ - 2400 $ aralığında bir yere artması bekleniyor.
2022 yılında platin ve paladyum arzı artacak
Platin grubu metalleri için talebin denklemin sadece yarısını oluşturmaktadır. Fiyatlar aynı zamanda gerçekleşecek arz tarafından da şekillenecektir. Paladyum özellikle düşük talep ve artan maden üretimiyle oluşan arz açıkları azaldığından hassas bir konumdadır.
Dünyanın en büyük paladyum üreticisi olan Nornickel firması paladyum için bu açığın yaklaşık 450K ons seviyesinden yaklaşık olarak 250K ons seviyesine gerilediğini tahmin etmektedir. 2022 yılında platin maden üretiminin artması beklendiğinden platin arzının da artacağı beklenmektedir. Dünya Platin Yatırım Konseyi 2022 yılında 637K ons platin fazlasının gerçekleşebileceğini tahmin etmektedir. Önümüzdeki yıl piyasalardaki dengeyi büyük bir ağırlıkta yatırım talebi sağlayacaktır. Güçlü yatırım taleplerinin önümüzdeki yıl arz fazlasını azaltacağı fakat tamamını tüketemeyeceği beklenmektedir.
Büyüyen hidrojen ekonomisi
İki yıldır sürmekte olan belirgin arz ve talep dengesizlikleri ardından 2022 yılında platin ve paladyum piyasalarının normalleşeceği beklenmektedir.
Özellikle gelişmekte olan yeşil enerji geçişi platin ve paladyum metalleri için şimdiye kadar öngörülememiş, bilinmeyen bir boğa piyasası etkisi yaratacaktır. Dünya çapında daha fazla yeşil enerji yaratmaya çalışıldıkça hidrojen kullanma yeteneği büyük ilgi görüyor. Platin suyu hidrojen ve oksijen moleküllerine ayırmak için kullanılan kritik bir bileşendir. Bunun ardından ayrıştırılan hidrojen yakıt hücrelerine güç sağlamak için kullanılmaktadır.
Hidrojen teknolojisi emekleme aşamasında bir teknoloji ve önümüzdeki on yıl içerisinde platin talebinin belirgin bir seviyede artmasında büyük bir etki yaratacaktır. Birkaç ülke gazın üretimi, depolanması ve kullanımının teşvik edileceği hidrojen stratejileri yayınladılar.
Analistler bu işlemlerde elektrolizlerin yıllık platin talebini ek 300K ons seviyesinde ve yeşil hidrojen ile çalışan elektrikli araçlarda kullanılacak platin tüketiminin yıllık ek 400K ons artıracağını öngörmekteler. Bank of America büyüyen hidrojen ekonomisinin 2022 yılı sonuna kadar platin stoğunun açığa düşebileceğini belirtirken aynı zamanda ons platin ortalama fiyatının 1338 $ civarında olacağını değerlendiriyor.



www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

24.11.2021 17:15:55 : Dünya Platin Konsey raporu: devam eden yarı iletken açığı platini etkiliyor (Yatirimim.com)


Dünya Platin Konseyi son raporunu yayınladı. Bu raporun yayınlanması platin fiyatının şubat ortasından bu yana %26 düşmesi ardından yapıldı. Yarı iletken sıkıntısı araba üretimlerinde yavaşlamaya sebep olduğundan bu durum platin metali için de sorun yaratmakta. Kıymetli metale odaklanan fonlarda da çıkışlar olduğu gözlemleniyor.
2021 yılının üçüncü çeyreğinde otomotiv, mücevher ve endüstriyel uygulamalara yönelik platin talebi 2020 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana istikrarlı toparlanmasını sürdürüyor. Buna karşın bu talep ikinci çeyreğe kıyasla % 4 oranında düşmüş durumda. Bu düşüşün temel sebebi otomotiv sektöründe yarı iletken kıtlığı yaşanıyor olması ve bu zayıflamış endüstriyel talebin daha güçlü bir mücevher talebiyle dengelenemiyor olması. İkinci çeyrek ve üçüncü çeyrek arasındaki en büyük fark platine dayalı borsa yatırım fonlarından çıkışlardan kaynaklanıyor.
Maden arzı tarafına bakıldığında arzda 2020 yılına kıyasla geçtiğimiz senenin yarı mamul stok fazlalığından ve bunun hızlandırılmış işlenmesinden kaynaklı %13 oranında bir artış görülüyor. Bu gelişmeler sonucunda 2021 yılı için tahmin edilen platin fazlasının 190k onstan 769k onsa yükselmesi öngörülüyor. Bu önemli bir fazla gibi gözüküyor olsa da Çin ithalatının talebin çok üzerinde gerçekleştiğini ve fazla platin arzının neredeyse tamamını emdiğini görüyoruz. Bu da piyasada platin metali tedariğini güçleştiren bir durum yaratıyor.
Öyle görülüyor ki yarı iletken açığı araç üretimlerini gitgide daha da azaltacak ve de düşük hurda oranlarına rağmen otomotiv geri dönüşüm tedariğinin sürdürüleceği öngörülüyor.
Bilindiği üzere platin fiyatları Şubat ayından bu yana belirgin bir düşüş gösterdi. Veriler platin için 909 $ seviyesinin önemli bir destek noktası olduğunu gösteriyor. Yukarı yönde bakıldığında eğer otomotiv endüstrisinde yarı iletken sorunu çözülebilecek olursa platinin ons başına 1104 $ seviyesinin üzerine göz dikebileceği söylenebilir.


www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

24.11.2021 07:34:55 : WPIC: Platin piyasası son yılların en büyük fazlasına doğru gidiyor

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), küresel platin piyasasının bu yıl önceki
beklentisinden çok daha büyük bir fazla göreceğini ve 2022'de bir başka
büyük arz fazlası beklediğini bildirdi.

Platin, otomobil üreticileri tarafından zararlı motor emisyonlarını etkisiz hale
getirmek için kullanılıyor. Ayrıca, kuyumculuk, cam gibi endüstriler ile
yatırım amaçlı talep görüyor. Piyasada fazla daha düşük fiyatlar ve açıklar
daha yüksek fiyatlar anlamına geliyor.
 
    

27.10.2021 16:17:44 : Impala Platinum Holdings, rakibi Royal Bafokeng'i satın alma görüşmeleri yapıyor

Impala Platinum Holdings Ltd., Implats'ın Güney Afrika'nın en büyük platin grubu metal üreticisini oluşturabileceğini söylediği bir anlaşmayla daha küçük rakibi Royal Bafokeng Platinum Ltd.'yi satın almak için görüşmelerde bulunuyor.

 Yüksek rodyum ve paladyum fiyatlarının ardından nakit biriktiren Implats, derin düzeydeki operasyonlarından bazıları sona yaklaşırken daha düşük maliyetli ve mekanize varlıklar satın alarak genişlemeye çalışıyor.

 Şirket, Royal Bafokeng'in tüm hisseleri için bir anlaşmanın nakit ve hisse takası içerebileceğini ve kalan detayların önümüzdeki haftalarda sonuçlandırılabileceğini açıkladı.

 Implats uzun süredir Royal Bafokeng ile birleşmeye çalışıyor ve bir anlaşma, üreticinin genişleyen Rustenburg madencilik kompleksinin bitişiğindeki rezervlerden gelen sinerjilerden yararlanmasına yardımcı olacak.

26.10.2021 14:03:28 : Platin analizi (Yatirimim.com)

Yakın gelecekte hidrojen içten yanmalı motorlar büyük taşıtlar ve sabitlenmiş ekipmanlara güç sağlayacaktır. Hidrojen, standart motor parçalarına sahip bir yanmalı motor yapısında sadece hidrojen için bir yakıt enjeksiyonu ve ateşleme sistemi ile yakılabilir. Bu da var olan teknoloji ve altyapının üretim ve tamirlerde aynen kullanılabileceği anlamına geliyor.

Platin hidrojen motorunda kullanılarak dünyanın karbonsuzlaştırılmasına katkı sağlayacaktır. Otomotiv sektörünün tam olarak karbonsuzlaştırılabilmesi için hidrojenin çevre duyarlı, yeşil olması, yani elektrolizörler ile yenilenebilir enerjiden üretilmiş olması gerekmektedir. Bu elektrolizörlerden PEM (proton Exchange membrane) katalizör olarak platin ve iridyum kullanmaktadır. Elektolizörlerdeki platin kullanımı ek bir talep yaratacaktır. Elektrolizörlerde platin kullanımı şu an için sadece binlerce ons seviyesinde, fakat hidrojen ekonomisi yaygınlık gösterdiğinde bu kullanımın çok hızlı ve geniş ölçekte olacağı tahmin ediliyor.

Yakın zamanda hidrojen motorları kullanımda olacak. JCB firması yol dışı ekipman olarak, sabitlenmiş ekipman kategorisinde kullanmak üzere hidrojen motorları geliştirmesi için 100 milyon poundluk bir yatırım yaptı. Firma ilk hidrojen motorlu araçlarını ise 2022 yılı sonunda üretmeyi hedefliyor. Rolls-Royce şu an %10 oranında hidrojenle çalışabilen ve 2023 yılında %100 hidrojenle çalışıyor olacak enerji üretimi için gaz motorları geliştiriyor. Yakın dönemde bu tip araçların satışının önündeki tek kısıtlayıcı faktör hidrojenin temin edilebilirliği olacak.



www.yatirimim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

9.09.2021 08:58:01 : WPIC, 2021 platin tahminini açıktan fazlaya çevirdi

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), maden arzının artması ve yatırım talebinin düşmesi nedeniyle küresel platin piyasasının bu yıl fazla vermesini beklediğini bildirdi.

 WPIC, yılda yaklaşık 8 milyon onsluk pazarda 2021'de 190.000 ons fazla arz bulunacağını bildirdi.

 Mayıs ayındaki son üç aylık raporunda, 158.000 onsluk bir açık öngördü ve bu, art arda üçüncü yıl yetersiz tedarik olacaktı.

Platin fiyatları, Şubat ayında ons başına 1.336.50$ ile 6-1/2 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ancak o zamandan beri yaklaşık 1.000$'a geriledi.

4.06.2021 11:14:52 : Rusya bankaları 7.8 milyar dolarlık Sibirya platin madenini finanse etmeyi planlıyor

Rusya bankaları VTB ve VEB, girişimci Musa Bazhaev'in desteklediği Rus Platinum'a Sibirya'daki Chernogorskoye platin grubu metal yataklarının geliştirilmesi için finansman sağlayacaklarını açıkladı.

 Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, projeye yapılan toplam yatırımın 570 milyar ruble (7,8 milyar dolar) olarak tahmin edildiğini söyledi.

 VTB ve VEB'den yapılan açıklamada, projenin ilk aşamasının (yıllık 7 milyon ton cevher üretme kapasitesine sahip bir madenin inşası) 190 milyar ruble (2,6 milyar dolar) gerektireceği belirtildi.

18.05.2021 08:34:00 : Platin talebi 1. çeyrekte% 26 arttı, daha fazla arz açığı bekleniyor

Platin için alışıldığı gibi artan arz açığı gibi bekleniyor ve Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne (WPIC) göre, piyasada, devam eden arz sıkışıklığı nedeniyle daha yüksek fiyatlar beklentisiyle artan yatırım talebi görülmeye başlanıyor.

 WPIC platin piyasası ile ilgili üç aylık raporunu yayınladı ve rapor üst üste dördüncü kez arz açığı yaşanan üç aylık döneme işaret etti. Artan talep ve azalan arz nedeniyle, açık 2021'in ilk üç ayında 19.000 onsa ulaştı.

WPIC, platin piyasasının bu yıl yıllık 158.000 ons açık vereceğini beklediğini belirtti.

Raporda, küresel platin talebinin geçen yılın ilk çeyreğine göre% 26 artışla 1.969 milyon onsa yükseldiği belirtildi.

25.03.2021 12:21:13 : Kurumsal yatırımcılar metal fiyatlarının 2021'de artmasını bekliyor - GPF

Global Palladium Fund (GPF) tarafından yapılan ankete katılan kurumsal yatırımcıların yaklaşık % 67'si endüstriyel faaliyetlerin bu yıl artacağını ve bunun da gümüş, paladyum ve platin gibi metallerin fiyatlarının daha da yükseltmesini bekliyor.

 GPF, yatırımcıların %69'unun gümüş, paladyum ve platin fiyatlarının artacağını tahmin ettiğini, % 24'ün ise fiyatlarının "dramatik olarak artacağına" inandığını bildirdi.

 GPF CEO'su Alexander Stoyanov, "Araştırma, yeşil ekonomiyi gerçeğe dönüştürmek için değerli metallerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Özellikleri, teknolojilerde oynayacakları temel bir role sahip oldukları anlamına geliyor ... yaşadığımız dünyayı değiştirmek için çok önemliler ve sonuç olarak paladyum ve platin gibi metallere olan talep artacaktır" dedi.

11.02.2021 10:39:21 : Platin, paladyum ve rodyum piyasası açık veriyor - Johnson Matthey

Johnson Matthey'in yayınladığı verilere göre otomobil endüstrisi tarafından motordan kaynaklanan egzoz emisyonlarını filtrelemek için kullanılan platin, paladyum ve rodyum arzı geçen yıl talebin gerisinde kaydı.

  Arz eksiklikleri, hızlı fiyat artışlarına yol açtı.

 Johnson Matthey araştırmacısı Rupen Raithatha, bu yıl paladyum ve rodyum piyasasında açık bekleniyor, bu rodyum için arka arkaya üçüncü ve paladyum için onuncu yıllık açık olacak Platinde ise yatırımcılar tarafından stoklanan metal miktarına bağlı olarak 2021'de arka arkaya üçüncü bir yıllık açık görebilir,

8.02.2021 13:10:49 : BOFA GLOBAL RESEARCH: PLATİN FİYATINI 2021'DE 1.100 DOLAR/ONS, 2022'DE 1.150 DOLAR/ONS OLARAK TAHMİN EDİYOR

8.02.2021 13:00:14 : BOFA GLOBAL RESEARCH: PLATİNİN ORTA VADELİ TEMELLERİ GÜÇLÜ, YUKARI YÖNLÜ HAREKET 2021'DE SINIRLI OLABİLİR

9.12.2020 10:58:21 : COMMERZBANK, PLATİNİN 2021 SONUNA KADAR 1200 DOLAR/ONS'A YÜKSELMESİNİ BEKLİYOR

7.12.2020 10:54:48 : JP MORGAN, PLATİN FİYAT BEKLENTİSİNİ 2021 YILI İÇİN 893 DOLAR/ONS'TAN 975 DOLAR/ONS'A YÜKSELTTİ

7.12.2020 07:45:25 : Platin, analistlere göre ralliye hazırlanıyor

Birden fazla sayıda aşının yakın zamanda kullanıma hazır olacağına dair beklentiler güvenli liman ihtiyacını azaltarak değerli metallerin destek bulmasını zorlaştırıyor olsa da ABD’de teşvik paketi beklentilerinin yeniden güç kazanması değerli metallerin iyimser bir performans sergilemesini sağlıyor. Haftaya kötü bir başlangıç yapmalarına rağmen, doların güç kaybetmesi ve tepki alımları sonraki günlerde metallere doping oldu. Yukarı yönlü en güçlü hareketlerden birini platin gösterdi. Beyaz madenin onsu bu hafta 1.061 dolara çıkarak yılın zirvesini gördü. Analistlere göre bu platinin yeni bir ralliye başladığını gösteriyor. Platini, altın ve gümüş rallilerinin takip edeceği tahmin ediliyor.

Arz açığı yaşayan beyaz maden 1.250 doları hedefliyor

Yıllarca diğer değerli metallerin altında performans gösteren platin, analistlere göre muhteşem bir geri dönüşe hazırlanıyor. Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC) bu yıl platin piyasasının açık vereceğini, gelecek yıl ise azalmakla birlikte piyasa açığının süreceğini tahmin ediyor. Platin grubu metalleri takip edenlerin bildiği gibi arz-talep sıkıntısı son 3 yılda paladyuma büyük destek vermişti. Talebin gerisinde kalan arz şimdi de spot ışıklarının platine dönmesine neden oluyor.



Platin yıla 968 dolar civarından başladıktan sonra Koronvirüs salgınına dair endişelerin zirve yaptığı nisan ayında 601.60 dolara kadar geriledi. Yılın ikinci yarısında otomotiv sektöründe yaşanan toparlanma fiyatları dün 1.061 dolarla yılın zirvesine getirdi. Normal şartlarda platin altından daha önce ralli yapan bir yatırım aracı. Ralli gücünü geniş endüstriyel kullanımdan alır. Eğer piyasalarda genel görünüm güçlü ise platin fiyatları da ivme kazanır. Altın ise daha piyasalarda işler kötüye gitmeye başladığında ve ‘korku’ faktörü devreye girince hareketlenir.

Bu hafta platin, ağustos ayındaki yılın zirvesine yaklaşırken, analistlere göre platin makroekonomik koşullar göz önüne alındığında tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru bir hamle başlatabilir. Metal ve emtia piyasaları uzmanı Chris Vermeulen’e göre platinde oluşan yukarı yönlü hareket içinde fiyatlar birkaç hafta içinde 1.250 dolara kadar gidebilir. Analist, gelecek aylarda bu seviyenin aşılmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

6.5 yılda 2.500 dolardan fazla yükselmişti

2002-2008 yıllarındakine benzer bir ralli yaşanırsa, bu son 10 yılda değerli metaller piyasasında görülen en hızlı yükseliş hareketine şahitlik edebileceğimiz anlamına geliyor. Ons platin, Ocak 2002’den Mayıs 2008’e kadarki dönemde 475 dolardan 2.073 dolara yükselmişti. Kasım 2008 ile Ağustos 2011 arasında ise 1000 dolardan fazla yükselerek 824 dolardan 1.855 dolara fırlamıştı.



BREXİT, OTOMOTİVDEN GELEN TALEBİ BASKILAYABİLİR

31 Ocak'ta AB'den ayrılan İngiltere, 31 Aralık'ta sona erecek olan geçiş dönemi boyunca AB kurallarına tabi olmayı sürdürüyor. Ancak Birlik'le ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde yaşanacak anlaşmasız Brexit platin fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Nitekim böyle bir durumda, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) ithalat ve ihracat tarifeleri nedeniyle İngiltere’nin araç üretimi gelecek 5 yıl içinde 2 milyon adet azalabilir. 2019’da yüzde 80’i ihraç edilen 1.3 milyon otomobilin üretiminde 75 bin ons platin kullanıldı. Anlaşmasız senaryoda yıllık üretimin, 2019 rakamlarına göre yüzde 23 azalarak 1 milyon adetin altına ineceği tahmin ediliyor. Brexit’in etkisiyle Avrupa’da otomobil katalizörlerinde kullanılan platin talebinin azalması riski bulunuyor. Bu, yatırım tarafı güçlense bile endüstriyel tarafta platin talebinde baskı yaratacak bir unsur olarak görülüyor.

PLATİN MÜCEVHER TALEBİ %32 ARTTI

Küresel platin mücevher pazarı, COVID 19’un yılın ilk yarısında yarattığı ardından yılın ikinci yarısında yüzde 32'lik güçlü bir Dünya Platin Yatırım Konseyi raporuna göre, üçüncü önceki üç aylık döneme oranla yüzde 27 artarak 498 bin pandemi öncesi seviyelere yaklaştı. Son çeyrek tahminleri de 6’lık bir artışla talebin 539 bin ons ile 2017 1.çeyrekten yüksek düzeye geleceğine işaret ediyor. Dahası mücevher talebinin 2021’de yüzde 13 artarak 2 milyon 72 bin onsu bulması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, platin mücevher talebinde 2013 yılından bu yana ilk yıllık büyüme kaydedilecek. Çin, platin mücevher pazarındaki kilit oyuncu. Ülkenin mücevher talebi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 14 arttı. Son çeyrekte de artışın yüzde 10 olması bekleniyor. 2021'de ekonomik toparlanmaya paralel Çin pazarında platin mücevher talebinin 926 bin ons ile 3 yılın en yüksek seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

7.12.2020 06:58:45 : Platin, analistlere göre ralliye hazırlanıyor

Birden fazla sayıda aşının yakın zamanda kullanıma hazır olacağına dair beklentiler güvenli liman ihtiyacını azaltarak değerli metallerin destek bulmasını zorlaştırıyor olsa da ABD’de teşvik paketi beklentilerinin yeniden güç kazanması değerli metallerin iyimser bir performans sergilemesini sağlıyor. Haftaya kötü bir başlangıç yapmalarına rağmen, doların güç kaybetmesi ve tepki alımları sonraki günlerde metallere doping oldu. Yukarı yönlü en güçlü hareketlerden birini platin gösterdi. Beyaz madenin onsu bu hafta 1.061 dolara çıkarak yılın zirvesini gördü. Analistlere göre bu platinin yeni bir ralliye başladığını gösteriyor. Platini, altın ve gümüş rallilerinin takip edeceği tahmin ediliyor.

Arz açığı yaşayan beyaz maden 1.250 doları hedefliyor

Yıllarca diğer değerli metallerin altında performans gösteren platin, analistlere göre muhteşem bir geri dönüşe hazırlanıyor. Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC) bu yıl platin piyasasının açık vereceğini, gelecek yıl ise azalmakla birlikte piyasa açığının süreceğini tahmin ediyor. Platin grubu metalleri takip edenlerin bildiği gibi arz-talep sıkıntısı son 3 yılda paladyuma büyük destek vermişti. Talebin gerisinde kalan arz şimdi de spot ışıklarının platine dönmesine neden oluyor.



Platin yıla 968 dolar civarından başladıktan sonra Koronvirüs salgınına dair endişelerin zirve yaptığı nisan ayında 601.60 dolara kadar geriledi. Yılın ikinci yarısında otomotiv sektöründe yaşanan toparlanma fiyatları dün 1.061 dolarla yılın zirvesine getirdi. Normal şartlarda platin altından daha önce ralli yapan bir yatırım aracı. Ralli gücünü geniş endüstriyel kullanımdan alır. Eğer piyasalarda genel görünüm güçlü ise platin fiyatları da ivme kazanır. Altın ise daha piyasalarda işler kötüye gitmeye başladığında ve ‘korku’ faktörü devreye girince hareketlenir.

Bu hafta platin, ağustos ayındaki yılın zirvesine yaklaşırken, analistlere göre platin makroekonomik koşullar göz önüne alındığında tüm zamanların en yüksek seviyesine doğru bir hamle başlatabilir. Metal ve emtia piyasaları uzmanı Chris Vermeulen’e göre platinde oluşan yukarı yönlü hareket içinde fiyatlar birkaç hafta içinde 1.250 dolara kadar gidebilir. Analist, gelecek aylarda bu seviyenin aşılmasının da mümkün olduğunu söylüyor.

6.5 yılda 2.500 dolardan fazla yükselmişti

2002-2008 yıllarındakine benzer bir ralli yaşanırsa, bu son 10 yılda değerli metaller piyasasında görülen en hızlı yükseliş hareketine şahitlik edebileceğimiz anlamına geliyor. Ons platin, Ocak 2002’den Mayıs 2008’e kadarki dönemde 475 dolardan 2.073 dolara yükselmişti. Kasım 2008 ile Ağustos 2011 arasında ise 1000 dolardan fazla yükselerek 824 dolardan 1.855 dolara fırlamıştı.



BREXİT, OTOMOTİVDEN GELEN TALEBİ BASKILAYABİLİR

31 Ocak'ta AB'den ayrılan İngiltere, 31 Aralık'ta sona erecek olan geçiş dönemi boyunca AB kurallarına tabi olmayı sürdürüyor. Ancak Birlik'le ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde yaşanacak anlaşmasız Brexit platin fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Nitekim böyle bir durumda, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) ithalat ve ihracat tarifeleri nedeniyle İngiltere’nin araç üretimi gelecek 5 yıl içinde 2 milyon adet azalabilir. 2019’da yüzde 80’i ihraç edilen 1.3 milyon otomobilin üretiminde 75 bin ons platin kullanıldı. Anlaşmasız senaryoda yıllık üretimin, 2019 rakamlarına göre yüzde 23 azalarak 1 milyon adetin altına ineceği tahmin ediliyor. Brexit’in etkisiyle Avrupa’da otomobil katalizörlerinde kullanılan platin talebinin azalması riski bulunuyor. Bu, yatırım tarafı güçlense bile endüstriyel tarafta platin talebinde baskı yaratacak bir unsur olarak görülüyor.

PLATİN MÜCEVHER TALEBİ %32 ARTTI

Küresel platin mücevher pazarı, COVID 19’un yılın ilk yarısında yarattığı ardından yılın ikinci yarısında yüzde 32'lik güçlü bir Dünya Platin Yatırım Konseyi raporuna göre, üçüncü önceki üç aylık döneme oranla yüzde 27 artarak 498 bin pandemi öncesi seviyelere yaklaştı. Son çeyrek tahminleri de 6’lık bir artışla talebin 539 bin ons ile 2017 1.çeyrekten yüksek düzeye geleceğine işaret ediyor. Dahası mücevher talebinin 2021’de yüzde 13 artarak 2 milyon 72 bin onsu bulması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, platin mücevher talebinde 2013 yılından bu yana ilk yıllık büyüme kaydedilecek. Çin, platin mücevher pazarındaki kilit oyuncu. Ülkenin mücevher talebi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 14 arttı. Son çeyrekte de artışın yüzde 10 olması bekleniyor. 2021'de ekonomik toparlanmaya paralel Çin pazarında platin mücevher talebinin 926 bin ons ile 3 yılın en yüksek seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

18.11.2020 08:28:01 : Platin arz açığı, talep artarken dört katına çıkacak - WPIC

Dünya Platin Yatırım Konseyi (WPIC), arzın beklenenden daha fazla daralması
ve pandeminin etkisiyle talebin daha hızlı toparlanması nedeniyle bu yıl bir
açığın önceden tahmin edilenden neredeyse dört kat daha fazla olacağını açıkladı.

 WPIC, en son üç aylık raporunda, bu yıl yaklaşık 8 milyon onsluk piyasada 1,2
milyon ons daha az tedarik görülebileceğini bildirdi.

 Ayrıca, artan tüketimin 2021'de 224.000 onsluk başka bir açığa neden olacağı
belirtildi.

 WPIC, Eylül ayındaki son raporunda bu yıl 336.000 onsluk bir açık öngörmüştü.

 
    

12.11.2020 11:11:57 : UBS, PLATİN'İN 2021 YILI SONUNDA 1.150 DOLAR/ONS SEVİYESİNE ÇIKMASINI BEKLİYOR

12.11.2020 11:11:46 : UBS, 2021 SONUNDA PLATİN FİYATLARININ 1150 DOLAR/ONS'A YÜKSELTMESİNİ BEKLİYOR

22.10.2020 12:56:34 : Global platin talebi Covid-19 nedeniyle 2020'de % 7,2 azalacak - GlobalData

Global platin talebinin 2020'de, COVID-19 salgınının otomobil ve kuyumculuk
sektörlerinin talebini önemli ölçüde düşüreceği öngörüsüyle % 7,2 azalması bekleniyor.

 Önde gelen bir veri ve analitik şirketi olan GlobalData'ya göre, tipik olarak bu iki
sektör, toplam talebin sırasıyla % 34 ve% 24'ünü oluşturacak, geri kalanı ise
endüstriyel kullanımlar ve yatırım için olacak.
 
 GlobalData'da Kıdemli Madencilik Analisti Ankita Awasthi, “Çin ve Japonya en çok platin tüketen iki ülke ve birlikte küresel talebin % 35,5'ini oluşturuyor. Genel olarak,
Çin ve Japonya'dan gelen talebin sırasıyla % 9,2 ve% 11,8 düşmesi bekleniyor.
Çin'de mücevherat, sanayi / yatırım, otomotiv ve diğer kullanımlar için metal talebinin
% 14, % 4,6 ve % 3,9 daralması bekleniyor. Bu arada Japonya'da bu segmentlerden gelen metal talebinin otokatalizörler için % 14, kuyumculuk için % 12.1 ve endüstriyel kullanımlar için% 7,5 azalması bekleniyor." yorumu yaptı.

6.10.2020 13:15:51 : Paladyum ve platinde son gelişmeler (GCM Forex)

Paladyum ve Platinde Son Gelişmeler
Nadir bulunan değerli metaller arasında yer alan Paladyum ve Platin, bu özelliğinin yanında otomotiv sektöründe girdi olarak kullanılmaktadır. Her iki metal fiyatlamalarında ekonomilerin toparlanması ve merkez bankalarının genişleyici para politikaları uygulamaları sonucunda, bir miktar toparlanma sağlanmıştı. Eylül ayında ABD ve Çin’den gelen imalat PMI verilerine baktığımızda, imalat aktivitesindeki toparlanma sınırlı kaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum her iki metalin yukarı yönlü fiyatlarını baskılayan unsurlar arasında yer almaktadır. Kısa vadeye odaklandığımızda bu iki nadir metal arasında eğilim açısından farklılık göze çarpmaktadır. Paladyum fiyatlarında kısa vadeli ana eğilim pozitif iken, Platin fiyatında kısa vadeli ana eğilim negatif olarak gözlemlenmektedir. Bu durumun altındaki unsur, dizel araçlarda platin benzinli araçlarda ise paladyum katalitik konvektör kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle Çin’deki araç satışları göz önüne alındığında, benzinli araçların satışları ile dizel araç satışları arasındaki fark ve her iki metal arasındaki eğilim farkında açısından takip edilebilecek bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
PALADYUM ANALİZİ
 

Paladyum’u kısa vadeli teknik olarak değerlendirdiğimizde 21 (2337) ve 34 (2324) periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 2325 - 2345 bölgesini takip etmekteyiz. 2345 seviyesi aşağı yönlü fiyatlamaları sınırlandırdıkça, pozitif yönlü beklenti ön planda olabilir. Yükseliş isteğinin sürmesi halinde 2385 seviyesine doğru çıkışlar kaydedilebilir. Bu seviyenin aşılması durumunda 2405 ve 2420 seviyelerine yönelik fiyatlamalar ile karşılaşılabilir.
Yukarı yönlü fiyatlama isteğinin 2385 seviyesinde baskı görmesi durumunda 2355 ve 2345 seviyesine kadar geri çekilmeler söz konusu olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşler 2325 - 2345 bölgesinde sınırlı kaldıkça, bu bölgeden yeni yükselişler gözlemlenebilir. Bu nedenle, negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 2325 seviyesinin kırılmasına ve 2325 seviyesi atlında kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda gündeme gelebilecek seviyeler olarak 2315 ve 2300 kaydedilmiştir. Bu aşamada 89 periyotluk üstel hareketli ortalamanın (2306) desteklediği 2300 seviyesi aşağı yönlü fiyatlamaları sınırlandıran bir görünüm oluşturabilir.


PLATİN ANALİZİ
 

Platin’i kısa vadeli teknik olarak değerlendirdiğimizde 21 (896) ve 55 (892) periyotluk üstel hareketli ortalamaların desteklediği 895 seviyesini takip etmekteyiz. Fiyat 895 seviyesi üzerinde hareket ettikçe, pozitif yönlü beklenti ön planda olabilir. Yukarı yönlü fiyatlamaların sürmesi halinde 910 seviyesine doğru çıkışlar söz konusu olabilir. 910 seviyesinin aşılması halinde 918 ve 930 seviyelerine yönelik fiyatlamalar söz konusu olabilir.
Yükseliş isteğinin 910 seviyesinde baskılanması kalması halinde, 900 ve 895 seviyelerine yönelik geri çekilmeler ile karşılaşılabilir. Olası aşağı yönlü fiyatlamaların 895 seviyesinde sınırlanması durumunda, bu seviyeden yeni yükselişler kaydedilebilir. Dolayısıyla, negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 895 seviyesinin kırılmasına ve 895 seviyesi altında kalıcı fiyatlamaların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda 890 ve 885 seviyeleri gündeme gelebilir.

 GCM Forex
 GCM Menkul Kıymetler A.Ş.
 www.gcmforex.com


                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

28.09.2020 08:20:02 : Çin’in oto tercihi platin ve paladyumu ayrıştırıyor

Agresif parasal ve mali teşviklere yanıt olarak diğer değerli metallerle birlikte destek bulan ve spekülatif yatırımların adresi haline gelen platin ve paladyum, aslında katalitik konvertörlerde kilit bir bileşen olmalarından dolayı endüstriyel talepten daha fazla fayda sağladı. Otomobil egzozundan kaynaklanan zararlı emisyonların azaltılması için kullanılan bu iki kardeş metal yılın ikinci yarısında otomobil satışlarında yaşanan canlanmaya paralel güçlü yükseldi. Ancak iki metal Çin’in otomobil tercihleri nedeniyle ayrıştı.


Bu yıl 1.852 dolar/ons ile dip seviyesini gören paladyum bu hafta 2.300 doların altına sarktı. Geçtiğimiz günlerde 900 doları aştıktan sonra geri çekilen platin bu hafta 840-850 dolar bandında işlem görüyor.
Biri %18 yükselirken diğeri %3 geriledi

Çin’de benzinli araç satışlarının artması pazarı genişletti. Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF ( borsa yatırım fonu) yılbaşından bu yana yüzde 18 yükselirken, Aberdeen Standard Physical Platinum Shares fonu yüzde 3 geriledi. Bu yıl 1.852 dolar/ons ile dip seviyesini gören paladyum bu hafta 2.300 doların altına sarktı. Platin fiyatları ise 601.60 dolarla mart ayında yaptığı dipten sonra yükseliş trendine girdi. Geçtiğimiz günlerde 900 doları aştıktan sonra geri çekilen platin bu hafta 840-850 dolar bandında işlem görüyor. Birkaç hafta için değerli benzinli araç katalitik konvertörlerinde paladyum kullanılırken, dizel otomobillerde kullanılan platinin fiyat performansı paladyumun gerisinde kaldı. Benzinli araçların hakim olduğu Çin pazarında talep toparlanırken, dizel ağırlıklı Avrupa pazarında yeni Koronavirüs vakalarındaki artış ve kriz tedbirleri satışları baskı altında bırakıyor. Çin Binek Otomobil Birliği verilerine göre ülkede ağustos ayında binek araba satışları son iki yılın en hızlı artışını gösterdi. Avrupa’da ise satışlar yıllık bazda yüzde 17.6 düştü. Ocak-Ağustos döneminde ise satışlar neredeyse üçte bir oranında azaldı. Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne göre (WPIC) platin ETF’lerindeki varlıkların büyüklüğü ikinci çeyrekte 122 bin ons artarak 3.3 milyon onsa ulaşmıştı. Ancak sonrasında girişler azalmaya başladı ve son çeyrekte 160 bin ons net talep bekleniyor.

15.09.2020 07:17:25 : JP Morgan, altın fiyatlarının bu yıl ortalama 1.779 dolar/ons olmasını bekliyor

JP Morgan'ın 2020 ve 2021 yılı değerli metaller ortalama fiyat beklentileri
yayınlandı.

 Buna göre 2020 yılında ; altın fiyatlarının 1.779 dolar/ons, gümüş fiyatlarının
19.54 dolar/ons, paladyum fiyatlarının 2,227 dolar/ons ve platin fiyatlarının
897 dolar/ons olması bekleniyor.

 2021 yılında ise; altın fiyatlarının 1,744 dolar/ons, gümüş fiyatlarının
20.04 dolar/ons, paladyum fiyatlarının 2,163dolar/ons ve platin fiyatlarının
893 dolar/ons olması bekleniyor.
    

20.07.2020 10:44:30 : Platin talebi Almanya'nın hidrojenli oto hamlesiyle artacak

Avrupa, COVID-19 pandemesinden çıkış stratejisinin bir parçası olarak hızlı bir şekilde yeşil enerji geçişine hazırlanıyor. Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne (WPIC) göre özellikle Almanya, Avrupa'da yakıt hücreli elektrikli araçların (FCEV'ler) yaygınlaşmasında öncü olacak ve ülkenin bu yöndeki hamlesi platin talebini destekleyecek.


Otomotivde hücre yakıt teknolojisi halen batarya ile çalışan elektrikli araç satışlarının çok gerisinde. Geçtiğimiz yıl küresel elektrikli araç satışları 2.1 milyon adet olurken, hücre yakıtlı araç satışı 12 bin 350 olarak gerçekleşti.

Almanya'nın yakın zamanda açıkladığı ulusal hidrojen stratejisiyle hücre yakıtlı oto üretim ve satışında artış olacağı tahmin ediliyor. Bunun için 7.84 milyar dolarlık bütçe ayıran Almanya'nın hidrojen altyapısının geliştirilmesi, FCEV'lerin geniş ölçekli kullanımını mümkün kılacak.

Hidrojenli otomobillerin yakıt hücrelerinde katalizör olarak yüksek miktarda platin kullanılıyor. Şu an dizel otomobil katalizörlerinde yaklaşık 6 gram platin kullanılırken, bir yakıt hücreli otomobilde kullanılmak zorunda olan platin miktarı 30-60 gram arasında değişiyor. Platini onsu şu sıralar 830-840 dolar bandında hareket ediyor. Dünyanın önde gelen otomobil üreticileri Hidrojenli araçlarda kullanılan platin miktarını azaltmak için ciddi araştırmalar yapıyor.

Ancak WPIC, platinin kullanımını azaltacak teknolojilerin geliştirilmesinin zaman alacağını ve yakıt hücreli otomobillerin binek otomobil satışlarının yüzde 1'inden fazlasına ulaştığında platin için büyük bir potansiyel oluşacağını belirtiliyor.

Gerçek Hesap