Arbitraj Nedir?

  • 5.09.2023 00:00:00 / Osmanlı Menkul Döviz Yazarı

Temel olarak arbitraj farklı borsalarda işlem gören aynı finansal ürünün fiyatının düşük olduğu piyasadan alınarak fiyatının yüksek olduğu piyasada satılıp kâr elde etme yöntemidir. Arbitraj işleminin avantajı ise ufak risklerle veya risksiz kâr elde edilebilmesidir. 'Arbitraj nedir?' sorusuna genel bir cevap verecek olursak farklı piyasalarda işlem göre menkul kıymet, kıymetli maden veya dövizlerin düşük fiyatla işlem gördüğü piyasalardan alınarak diğer piyasalarda daha yüksek fiyattan satılmasıyla kâr edilmesidir. Fakat bu işlem günümüzde göründüğü kadar kolay değildir.

Geçmiş dönemde bilgi ve iletişim alt yapısının günümüze oranla yavaş işlemesinden dolayı farklı piyasalar arasında fiyat farklılıkları oluşmaktadır. Arbitraj işlemi bu gibi ortamlarda risksiz getiri sağlamaktadır. Fakat günümüzde iletişim alt yapısının gelişmesine dayalı bilgi akışının yoğun biçimde hızlanmasıyla birlikte piyasalar arası fiyat makaslarını yakalamak zor hale gelmiştir. Bundan dolayı günümüzde Arbitraj işlemini çeşitli algoritmalar vasıtasıyla yapılmaktadır.

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Arbitraj işlemleri ilgili üründe fiyat marjı “ price margin “ oluştuğunda anlık tespit edilerek alım ve satım yönlü olarak eş anlı yapılır. Bununla birlikte iki fiyat arasındaki marjın değişmemesi sağlanır. İlgili ürün fiyatı farklılığı bir oran üzerinden ele alınmaktadır. Genel tabirle arbitraj oranı olarak da bilinen bu rakamı hesaplamanın formülü bulunmaktadır.

[Spot Fiyat – Vadeli Fiyat] / Vadeli Fiyat = Dolaylı Kotasyon Para Birimi Faizi – Dolaysız Kotasyon Faizi

Arbitraj Nasıl Yapılır sorusuna bir örnek verecek olursak; örneğin Türkiye’de ilgili menkul kıymet 27,00 TL ABD piyasasındaysa 27,75 TL olduğunu düşünelim. Mevcut durumda Türkiye piyasasından ilgili menkul kıymeti alıp ABD piyasasında sattığımızda arada ki 0.75 TL’lik marj kâr olarak yansıyacaktır.

Siz de risk almadan Forex'te işlem yapmak ister misiniz? Denemek için tıklayınız.

Diğer Yazılar